اخبار

بوم لیفت خودکششی مفصلی یا تلسکوپی ؟

بالابر بوم لیفت مفصلی یا بوم لیفت تلسکوپی: راهنمای انتخاب و بررسی تفاوت آن‌ها

اگر به روش های ایمن کار در ارتفاع فکر کرده باشید قطعا با بالابر های هیدرولیکی متفاوتی مواجه شده اید. با وجود تنوع زیاد در مدل‌های بالابر، مانند بالابر آکاردئونی ، بالابرهای ریلی ، بوم لیفت ها و…، انتخاب بالابر مناسب ممکن است دشوار باشد. اگر نیاز داشته باشید در ارتفاع خیلی زیاد کار کنید و فضای کافی نداشته باشید و یا نیاز به دسترسی افقی در ارتفاع داشته باشید، احتمالا دستگاه‌های بوم لیفت بهترین گزینه برای شما هستند.

اکثر مدل‌های بوم لیفت‌ها دارای سبد کوچکتری نسبت به بالابرهای آکاردئونی هستند و معمولا فضای کاری آن‌ها به اندازه‌ی دو نفر است. ارتفاع دسترسی بوم لیفت‌های خود کششی از ۱۲ متر شروع می شود. بوم لیفت‌ها ممکن است برقی ، دیزلی و یا هیبرید باشند. یکی از تفاوت‌های اصلی میان انواع بالابرهای بوم لیفت، مکانیزم طراحی دستگاه‌ها است که به دو صورت مفصلی و تلسکوپی می‌باشند.

در ادامه نگاه دقیق تری به این دو مکانیزم بالابری خواهیم داشت، همچنین به بررسی تفاوت آن‌ها و اینکه کدام مدل دستگاه برای انجام چه نوع عملیاتی مناسب است، خواهیم پرداخت.

 

بالابر بوم لیفت تلسکوپی چیست؟

بالابر تلسکوپی، که به عنوان بالابر کشابی نیز شناخته می‌شوند، بسیار مناسب برای دسترسی به صورت مستقیم هستند. مانند بوم لیفت‌های مفصلی قادرند دسترسی زیادی (تا حدود ۶۵ متر) در اختیار استفاده کننده بگذارند. این بالابرهای نفری می‌توانند مانند یک تلسکوپ در راستای یک خط و یا در یک زاویه مشخص به طور مستقیم بلند شوند ولی نمی‌توانند خم شوند. هرچند دکل آنها مجهز به گردان ۳۶۰ درجه است. در نتیجه قدرت مانور و عبور از موانع در بالابر تلسکوپی کمتر از بوم لیفت مفصلی است. 

اکثر بوم لیفت های تلسکوپی از نوع دیزلی هستند و چرخ های آجدار دارند. ابعاد بسته شده آنها نیز بزرگ است و بیشتر برای فضاهای خارجی مناسب هستند. بالابر بوم لیفت تلسکوپی در ارتفاع بیشتری نسبت به مدل مفصلی تولید می شود. شاسی این مدل بالابر از نوع خودکششی است و بنابراین برای کار در ارتفاع نیازی به جک جانبی تثبیت کننده نیست و حرکت بالابر در ارتفاع نیز امکان پذیر است. 

موارد استفاده از بوم لیفت تلسکوپی:

  • دسترسی به ارتفاع بالا و نقاط بلند تر مانند ساختمان های مرتفع و ورزشگاه های فوتبال
  • سرعت عملیاتی بالا در دسترسی های مستقیم
  • ظرفیت سبد بیشتر در برخی مدل ها

بالابر بوم لیفت مفصلی چیست؟

بوم لیفت‌های مفصلی بالابرهایی هستند که برای دستیابی به مکان‌های مرتفع دور از دسترس استفاده می‌شوند. اکثر مدل‌ها دارای دکل گردان ۳۶۰ درجه‌ای می‌باشند و می‌توانند به همه‌ی جهات بچرخند. با این حال، اصلی‌ترین نقطه‌ی تمایز بوم لیفت‌های مفصلی، بازوی مفصلی و بوم چند تکه آن‌ها است. در حقیقت، بعضی از دستگاه‌های بوم لیفت مفصلی دارای چندین مفصل (معمولاً دو یا سه عدد)، مانند یک انگشت، می‌باشند. بالابر های مفصلی امروزی در واقع از نوع مفصلی-تلسکوپی هستند و یکی از بازوهای آنها به صورت کشویی به سمت بیرون و داخل قابلیت حرکت دارد.

این نوع بالابر هیدرولیکی میزانی از انعطاف پذیری و تطبیق پذیری با دسترسی های مختلف فراهم می کند که بالابر تلسکوپی قادر به آن نمی‌باشد. با توجه به اینکه بازوهای بوم لیفت‌ مفصلی هنگام جمع شدن، کمترین فضا را اشغال می کنند می‌توان از آن‌ها در فضای داخلی راحت تر استفاده کرد. پس اگر محدودیت فضا و ابعاد برای شما مهم است این نوع بالابر نفری برای شما مناسب تر خواهد بود.

این تیپ بالابر هیدرولیکی هم با موتور دیزلی و هم به صورت برقی و حتی هیبریدی برای استفاده در فضاهای داخلی و خارجی موجود می‌باشند. همانند تمامی بالابرهای خودکششی ، این بالابر های صنعتی نیز قادرند بدون نیاز به جک تثبیت کننده باز شده و حتی در ارتفاع حرکت کنند. در مقایسه با بوم لیفت تلسکوپی می توان به قدرت مانور بالاتر آنها نیز اشاره کرد که دسترسی و پل زنی به نقاط مختلف را آسان می نماید. 

موارد استفاده از بوم لیفت مفصلی:

  • نواحی دور از دسترس در فضاهای کاری
  • مشاغلی که در آن نیاز است مداوم در ارتفاع‌های مختلف کار کرد.
  • فعالیت در فضاهای کوچک و محدود
  • فضاهای کاری دارای مانع و نیاز به پل زنی
  • کار بر روی دیوار یا فضاهایی که نیاز است سبد بالابر به صورت عمودی در امتداد دیوار حرکت کند
  • شرکت های اجاره بالابر که نیاز به بالابر چند منظوره دارند

راهنمای انتخاب بالابر بوم لیفت خودکششی؟

هنگام انتخاب بین دو مدل بالابر، لازم است به نوع فعالیت و شرایط محیط کاری توجه شود. دسترسی به چه ارتفاع یا فاصله‌ای مورد نیاز است؟ چه موانعی (دیوار، درخت، خطوط برق) بر سر راه قرار دارند؟ آیا استفاده از بالابر هیدرولیکی در فضای داخلی است یا در فضای خارجی عملیات انجام می‌شود؟ آیا عملیات بر روی سطح ناهموار انجام می‌شود؟ محدودیت های ابعادی چیست؟

هنگام انتخاب بالابر هیدرولیکی بوم لیفت باید به مواردی که در ادامه مطح می شود دقت شود:

– سرعت و چابکی در مقابل قدرت مانور دستگاه

مشخص‌ترین تفاوت بین این دو مدل بالابر هیدرولیکی شکل ظاهری بوم ها است. در بوم‌های مفصلی بازوها دارای چند مفصل چرخشی هستند (برای دستیابی به بالا، پشت موانع و پل زنی)، بنابراین امکان دستیابی به نقاط تنگ و دور از دسترس را فراهم می‌کنند. در عوض، بوم لیفت‌های تلسکوپی تنها در یک مسیر مستقیم افزایش طول دارند.

بوم لیفت‌های مفصلی بهترین انتخاب برای دسترسی به بالا یا پشت موانعی همچون تیرچه‌های سقفی، پشت بام‌ها، قفسه‌های انبار و … می‌باشند.

بوم لیفت‌های تلسکوپی برای انجام فعالیت‌هایی که در ارتفاع بلندتر یا فاصله‌ی دورتر قرار دارند مناسب هستند و در فضاهای کاری که موانع زیادی بر سر راه نیست، استفاده می‌شوند. بوم لیفت‌های تلسکوپی برای ساختن پل‌ها و کار بر روی آسمان خراش‌ها بهترین گزینه هستند.

 

– شرایط محل کار (شرایط محیطی)

بوم لیفت‌های مفصلی به طور کلی در محیط‌های باریک‌تر و فضای محدود مناسب‌تر هستند، به خصوص مدل‌هایی که قابلیت چرخش در جا دارند. مدل‌های بالابر تلسکوپی در محیط‌های با فضای بیشتر که آزادی حرکت بیشتری وجود دارد، کاربرد بیشتری دارند.

– دسترسی افقی در مقابل دسترسی عمودی (وسعت دسترسی)

از وجوه تمایز دیگر این دو مدل بالابر متحرک، حداکثر میزان دسترسی آن‌ها است. بوم لیفت‌های تلسکوپی عموما دسترسی عمودی و افقی بیشتری دارند اما نیاز به فضای کاری و آزاد بیشتری جهت استقرار و مهیا ساختن شرایط کاریشان برای رسیدن به حداکثر دسترسی نیز دارند.

بوم لیفت‌های مفصلی نسبت به بوم لیفت‌های تلسکوپی فاصله‌ی کمتری بالاروی دارند اما برای عبور از موانع یا کار در فضاهای تنگ مناسب‌تر هستند. یکی از نقات قوت بالابر خودکششی مفصلی، دسترسی در موازات یک مانع عمودی مانند دیوار است که سرعت عمل اپراتور را افزایش می دهد. 

 بوم لیفت‌های تلسکوپی عموما در فضاهای خارجی در عملیات ساخت و ساز مانند برق کاری، نقاشی، پل سازی و سایر عملیاتی که نیاز به دسترسی به ارتفاع‌های بالا یا دسترسی به نقاط دورتری دارند، استفاده می‌شوند.

– نوع موتور (نیرو محرکه)

نوع موتور از جمله مشخصاتی است که باید هنگام انتخاب بالابر نفربر به آن توجه شود. در عملیات داخلی احتمالا به موتور برقی نیاز خواهد بود در حالی که در عملیات خارجی نیاز به قدرت بیشتر و در نتیجه موتور دیزلی خواهد بود.

  • بالابر دیزلی

بالابر دیزلی به دلیل دود و گازهایی که ساطع می‌کنند در فضاهای خارجی استفاده می‌شوند. بالابرهای تلسکوپی و مفصلی دیزلی در ابعاد بزرگتر با دسترسی بیشتر موجود هستند.علاوه بر آلایندگی، صدای موتور دیزلی نیز زیاد است. با وجود این مشکلات، به دلیل داشتن قدرت بیشتر، جهت استفاده بر روی سطوح ناهموار و محیط های سر باز مناسب هستند.

  • بالابر برقی

بالابر برقی مفصلی معمولاً کوچکتر بوده که مناسب استفاده در فضاهای داخلی است. این موتورهای الکتریکی هیچ گازی از خود ساطع نمی‌کنند و کم صداتر هستند. با پیشرفت تکنوژی های برق و باتری ، تمایل خریداران به بوم لیفت های برقی روز به روز بیشتر می شود.

  • بالابر هیبریدی

موتورهای هیبریدی نسل جدیدی از موتورها هستند که از هر دو انرژی برق و دیزل استفاده می کنند. هنگام استفاده از حالت دیزل، باتری ها شارژ می شوند و در محیط داخلی می توان از بالابر هیدرولیکی استفاده نمود.

اتصالات جانبی بوم لیفت‌ها

با توجه به نوع کار و عملیات مد نظر، لوازم جانبی و اتصالات متنوعی برای افزودن به بالابر های بوم لیفت‌ وجود دارد:

  • میله نواری سبد: اپراتور می‌تواند با اتصال کمربند ایمنی خود به این میله نواری که در امتداد حفاظ سبد قرار دارد، در امنیت کامل و آزادانه از سبد پیاده شده و از پلتفرم دور شود (مانند حرکت بر روی یک پشت بام).
  • جعبه ابزار: استفاده از این محفظه به اپراتور کمک می‌کند فضای داخل سبد را منظم نگه دارد، راندمان کاری را افزایش دهد و احتمال افتادن ابزار را کاهش دهد.
  • نگهدارنده پانل: نگهدارنده پانل به اپراتور این امکان را می‌دهد متریال را در خارج از فضای پلتفرم حمل کند. از این ابزار برای جا به جایی متریالی همچون کناف، شیشه، پانل‌های کامپوزیتی  ساختمانی و… می‌توان استفاده کرد.
  • نگهدارنده لوله: نگهدارنده‌های لوله محل قرار گیری لوله هستند که بر کف پلتفرم قرار می‌گیرند و توسط پیچ‌های رکابی به هندریل متصل می‌شوند.
  • ضربه گیر حفاظ: با اتصال ضربه گیر به حفاظ اطراف سبد امکان کار به صورت ایمن بر روی بدنه هواپیما و یا سایر محیط های حساس فراهم می شود.
  • وینچ جرثقیل: برخی از بوم لیفت ها قابلیت تعویض سبد با وینچ را دارند که بالابر را به یک جرثقیل البته با ظرفیت محدود تبدیل می کند.

امروزه با توجه به تغییرات مدل‌ها و ایده‌های ساخت و ساز، بالابرها یکی از اصلی‌ترین تجهیزات کاربردی ساخت و ساز در سرتاسر جهان به شمار می‌روند. بالابر جهت انتقال افراد و ابزار به ارتفاع، بارهای سبک و سایر موارد کاربرد دارند. انتخاب مناسب‌ترین نوع بالابر با توجه به شرایط، یکی از دغدغه‌های سرمایه گذاران و پیمانکاران امور صنعتی و ساختمانی می‌باشد.

پشتیبانی کلایر

Recent Posts

راهنمای گام به گام نصب داک لولر (همسطح کننده) با استاندارد 2024

اهمیت نصب داک لولر در محیط بارگیری و تخلیه همسطح کننده بارگیری که با نام…

7 months ago

داربست یا بالابر سیار ؟ کدام یک برای کار در ارتفاع مناسب‌تر هستند ؟

کار در ارتفاع مستلزم تمرکز شدید بر روی مسئله‌ی ایمنی است. اصلی‌ترین مسئله در حفظ…

7 months ago

اصول و مبانی ارگونومی بلند کردن بار ویژه محیط‌های صنعتی و غیرصنعتی

ارگونومی به چه معناست ؟ ارگونومی عبارت است از، طراحی و برنامه‌ریزی وظایف، تجهیزات و…

7 months ago

7 چالش‌ اساسی کار در ارتفاع و استفاده از بالابر نفربر به عنوان یک راه حل مؤثر

یکی از مفاهیمی که تقریبا تمامی صنایع در عصر حاضر ملزم به درک آن هستند،…

7 months ago

انواع بالابر متحرک صنعتی | استعلام قیمت 1403 | مزایا و کاربردها

بالابر متحرک یا سیار چیست ؟ در دنیای صنعتی پویای عصر حاضر، کارایی، سرعت و…

8 months ago

چگونه کنترل کیفیت (Quality Control) در ساخت بالابر کلایر انجام می‎‌شود ؟

کنترل کیفیت در ساخت بالابر به چه معناست ؟ کنترل کیفیت یا (Quality Control) که…

8 months ago